6 myter om psoriasis

Go Back
6 myter om psoriasis

På trods af at psoriasis er en ret almindelig hudlidelse, hersker der overraskende mange misforståelser om lidelsen. Her er seks af de mest udbredte myter om psoriasis.

1. Psoriasis er smitsom

Røde pletter på huden forårsaget af psoriasis kan give det indtryk, at huden er inficeret, og mange mennesker tror derfor fejlagtigt, ​​at hudlidelsen er smitsom. Psoriasis er ikke en smitsom sygdom, men en autoimmun sygdom. Du kan ikke få psoriasis eller give det til en anden person via hudkontakt.

2. Dårlig hygiejne forårsager psoriasis

Hygiejne har intet at gøre med din risiko for at få psoriasis eller opblusninger. Der er en række faktorer, der kan bidrage til, hvorfor en person udvikler psoriasis. Det kan for eksempel være, at personen har en genetisk disposition, men ofte er der ingen specifik grund til, at tilstanden forekommer.

3. Psoriasis forsvinder på et tidspunkt

Mange af de mennesker der lider af psoriasis oplever, at tilstanden forbedres i perioder, men desværre findes der ingen kur, der får hudlidelsen til at gå helt væk. Den gode nyhed er, at du med effektiv behandling og eventuelle livsstilsændringer kan kontrollere de fleste symptomer, der er forbundet med psoriasis.

4. Psoriasis er bare et hududslæt

Psoriasis kan ligne et hududslæt, men det er langt mere kompliceret end som så. I virkeligheden er psoriasis forårsaget af et overaktivt immunsystem. For at komplicere tingene yderligere, er der fem forskellige typer af psoriasis. De fleste mennesker har det, der kaldes plaquepsoriasis. Hudlidelsen påvirker også mennesker forskelligt - nogle oplever kun små områder af hudlæsioner, mens andre har udbredte plamager.

5. Psoriasis påvirker kun knæ, albuer, hovedbund og lænd

Røde pletter og læsioner findes typisk på knæ, albuer, hovedbunden og lænden, men de kan rent faktisk forekomme overalt på kroppen - herunder i øregangen og i munden. Psoriasis påvirker heller ikke kun huden. Som en autoimmun lidelse, der er forbundet med inflammation, har patienter, ifølge den amerikanske Psoriasis Forening, en højere risiko for at pådrage sig hjertesygdomme, diabetes og Crohns sygdom.

6. Det er nemt at se, hvis nogen har psoriasis

Røde, skællende pletter på huden er afslørende tegn på, at nogen kan have psoriasis, men du kan ikke stille en diagnose baseret på udseende alene, da symptomerne kan forveksles med andre hudsygdomme såsom eksem. Din læge eller en hudspecialist vil normalt udføre en biopsi og andre tests for at stille en endelig diagnose.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.