6 triggere du skal undgå for at forhindre, at din psoriasis blusser op

Go Back
6 triggere du skal undgå for at forhindre, at din psoriasis blusser op

Der er desværre ingen magisk formel, når det kommer til psoriasis. Det der kan forværre en persons tilstand, påvirker ikke en andens.

Når det er sagt, så skyldes psoriasis mere end blot genetik, og miljømæssige faktorer kan have en stor indvirkning på dine daglige symptomer. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de meste almindelige triggere, så du kan være på forkant med dem og mindske dine opblusninger.

Skift i årstider

Du har måske bemærket, at din hud har det bedre i de varme sommermåneder, mens din psoriasis forværres, når efteråret sætter ind. Når vejret bliver koldere, falder luftfugtigheden, hvilket gør det lettere for fugten at forlade din hud. Jo mere fugt der er i stand til at forlade din hud, jo tørrere, tykkere og mere betændt bliver din hud typisk. Det er grunden til at efterår og vinter kan være vanskelige årstider, hvis du har psoriasis.

Når efteråret sætter ind, er det derfor vigtigt at være ekstra obs på din hudplejerutine. Det kan du gøre ved at forberede din hud på de tørre vintermåneder med en blødgørende hudplejerutine. Det lyder måske kompliceret, men blødgørende hudpleje er blot en anden måde at referere til en kombination af produkter, der arbejder sammen om at berolige, blødgøre og fugte meget tør hud.

Fugtighedscremer og salver til psoriasis kan bidrage til at genoprette din huds naturlige fugtbalance, samtidig med at de øger din huds beskyttende barriere, så den kan beskytte sig selv mod hverdagens belastninger.

Hudskader

Har du nogensinde bemærket, at din psoriasis har det med at blusse op omkring de steder, hvor selv de mindste skrammer er? Det er på grund af Köbnerfænomenet, som påvirker et ud af fjerde menneske med psoriasis.

Hudspecialisterne er ikke helt sikker på, hvad der gør, at din hud reagerer på en skade med plaques, men du har måske opdaget, at selv den mindste skade eller insektbid kan forårsage nye tilfælde af hævede, røde, skællende eller kløende plamager - især i løbet af vinteren, når din hud naturligt er mere tør.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at opblusninger forårsaget af Köbnerfænomenet også kan opstå, hvis du får en solskoldning, tatovering, vaccinationer eller akupunktur, så du skal derfor ikke blive bange, hvis nye plaques opstår uventet.

Hvis du har en opblusning som følge af Köbnerfænomenet, så skal du behandle de nye plaques, ligesom du ville behandle enhver anden på din krop. Hvis du er på lokalsteroider, kan du overveje at supplere din daglige rutine med en fed blødgørende creme for at give din hud ekstra støtte til at få opblusningen under kontrol.

Stress

Når din krop er udsat for fysisk eller psykisk stress reagerer den ved at udsende kemikalier, der forårsager betændelse. Normalt sker det for at hjælpe med at hele et sår, men hos personer med en autoimmun sygdom som psoriasis, udsender kroppen for mange kemikalier, som kan forværre tilstanden af huden.

Fysisk og psykisk stress kan indirekte forårsages af en række faktorer såsom: mangel på søvn, rygning eller overdreven alkoholindtagelse.

Prøv i stedet for at spise velafbalancerede måltider, få masser af søvn, reducer din arbejdsbyrde, træn regelmæssigt og praktiserer afspændingsteknikker såsom meditation.

Medicin

For nogle mennesker kan visse medikamenter såsom betablokkere, lithium (til behandling af visse psykiatriske lidelser), indomethacin (anvendt som et anti-inflammatorisk behandling for gigt), digoxin (hjertemedicin) og antimalariamidler forårsage psoriasisudbrud.

Hvis du oplever en forværring af dine symptomer efter indtagelse af en ny medicin, så tag en snak med din læge, og se om vedkommende eventuelt kan ordinere et alternativ.

Vægt

I takt med at din vægt stiger, så stiger graden af ​​betændelse i kroppen også, hvilket forklarer, hvorfor nogle undersøgelser viser, at sværhedsgraden af ​​psoriasis er tæt forbundet med vægt. En undersøgelse fra 2009 viser, at enhver enhedstigning i en persons BMI øger risikoen for udviklingen af psoriasis med 9%, samtidig med at sværhedsgraden øges med 7%.

Prøv derfor at hold din vægt på et sundt niveau for at undgå opblusninger. Det vil ikke kun hjælpe med at holde din psoriasis under kontrol, men vil også reducere din risiko fra en række andre lidelser, herunder hjertesygdomme og diabetes, som ses hyppigere hos personer med psoriasis.

Infektioner

Desværre kan enhver infektion, der påvirker eller stresser immunsystemet, forværre psoriasis.

Især er streptococcus infektion (halsbetændelse) associeret med guttate psoriasis. Faktisk er halsbetændelse ofte en af ​​de primære triggers for det første udbrud af guttate psoriasis hos børn.

Det er ikke usædvanligt for en person at have en aktiv psoriasis opblusning uden halsbetændelsessymptomer, så snak med din læge, hvis din psoriasis blusser op for at sikre, at du ikke har en underliggende infektion.

Når du har en autoimmun tilstand som psoriasis, er det vigtigt at give din krop den kærlighed, omsorg og opmærksomhed, den har brug for. Sørg for, at du har tid til at slappe af - særligt hvis du føler, at du er ved at blive udkørt.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.