Psoriasis – få svar på de oftest stillede spørgsmål

Go Back
Psoriasis – få svar på de oftest stillede spørgsmål

I denne artikel giver vores hudspecialister dig svar på en række af de oftest stillede spørgsmål om psoriasis.

Er psoriasis smitsomt?

Nej, psoriasis er på ingen måde smitsomt. Det er ikke en sygdom, du kan få eller give andre ved berøring.

Hvad udløser psoriasis?

Det er der desværre ikke et entydigt svar på. For nogle mennesker spiller faktorer som infektioner, stress, alkohol og rygning en rolle. For andre mennesker kan visse lægemidler som betablokkere, lithium og malaria medicin forårsage psoriasisudbrud. Studier har desuden påvist, at fedme i nogle tilfælde er forbundet med psoriasis. For denne gruppe af mennesker kan motion, der fører til et vægttab, være gavnligt.

Hvad er symptomerne på psoriasis?

Psoriasis har ikke nogen associerede symptomer, men i nogle tilfælde kan udbrud være forbundet med kløe og smerte. Hvis hovedbunden, underbenene eller lysken er ramt, kan disse områder være særligt kløende. Påvirker psoriasis hænder og fødder, kan der udvikles smertefulde revner og sprækker.

Psoriasis kan starte som et hævet udslæt på albuer, knæ, lænd eller hovedbund eller som udbredte små røde læsioner.

Psoriasis kan påvirke negle, lede og huden. Omkring halvdelen af ​​de personer, der lider af psoriasis, kan se det på deres negle i form af en ophævet negleplade, som ofte er smertefuld.

Omkring en ud af tre personer med moderat til svær psoriasis vil udvikle psoriasisgigt på et eller andet tidspunkt i løbet af sygdommen. Psoriasisgigt er forbundet med hævelse og stivhed i leddene eller i lænden og bør håndteres af en reumatolog.

Hvor slem er min psoriasis?

Psoriasis inddeles normalt i tre sværhedsgrad. Graderne er baseret på, hvor meget af din krop der er dækket af læsioner:

  • Mild psoriasis - dækker mindre end 3% af kroppens
  • Moderat psoriasis - dækker 3-10% af kroppen
  • Svær psoriasis - dækker mere end 10% af kroppens

(Overfladearealet af hånden svarer til ca. 1% af huden.)

Sværhedsgraden af ​​psoriasis er også målt på, hvor meget psoriasis påvirker en persons livskvalitet. For eksempel kan psoriasis have en alvorlig indvirkning på ens daglige aktiviteter, selvom det kun dækker et lille område af kroppen såsom håndfladerne eller fodsålerne.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.