Hvad er atopisk eksem?

Go Back
Hvad er atopisk eksem?

Hvad er atopisk eksem?

Atopisk eksem, også kendt som atopisk dermatitis, er en kronisk hudlidelse forårsaget af betændelse i huden. Denne type af eksem kan debutere i alle aldre, men ses ofte hos nyfødte. Atopisk eksem er den mest almindelige form for eksem - faktisk er et ud af hvert femte barn i Storbritannien påvirket af hudlidelsen i kortere eller længere periode af deres barndom.

Atopisk eksem forekommer normalt ved personer, der har en atopisk ”tendens”. Det betyder, at de kan udvikle en eller flere af tre hudlidelser, der er tæt forbundet: atopisk eksem, astma og høfeber. Hudlidelserne findes ofte i familien, hvor en forælder, et barn eller en søskende også er påvirket.

De mest normale symptomer på atopisk eksem er: kløe, tør hud og udslæt, der primært findes ved hals, ansigt, hænder og i hudens folder. Der er på nuværende tidspunkt ingen kur mod eksem, men det kan behandles effektivt.

Hvad forårsager atopisk eksem?

Vi kender ikke den præcise årsag til, hvorfor nogle mennesker udvikler atopisk eksem, men det tyder på, at der er en række faktorer, der bidrager til udviklingen af eksem, heriblandt en persons overfølsomhed og en række miljømæssige faktorer.

I forskningsmiljøet er der to fremstående hypoteser, der mener, at atopisk eksem udvikles på baggrund af inflammation:

Den første hypotese foreslår, at eksem forårsages af en underliggende dysfunktion i immunsystemet, som resulterer i inflammation, der skaber ændringer i hudbarrieren.

Den anden hypotese foreslår, at den underliggende årsag til eksem er selve hudbarrieren. Med det menes der, at hud med eksem ikke giver den beskyttelse, som normal hud gør, og det leder til en ændring af hudbarrieren. Det gør det muligt for miljømæssige irritanter at komme ind i huden. De eksterne irritanter øger inflammationen og sensitiviteten i huden.

Miljømæssige faktorer inkluderer kontakt med: sæbe, opvaskemiddel og andre kemikalier, der påføres huden, kontakt med allergener og infektioner med bestemte bakterier og vira.

Den seneste forskning indenfor genetikkens indvirkning på eksem støtter op om hypotesen, om at personer udvikler atopisk eksem, fremfor at de får det, fordi de har en defekt hudbarriere.

Vi ved også, at atopisk eksem ofte ses i familien, men vi ved ikke præcis, hvordan den videregives fra forælder til barn. Hvis en forælder har atopisk eksem, astma eller høfeber, er der omtrent 50% risiko for at deres barn vil få mindst en af de tre sygdomme. Hvis begge forældre har en eller flere af hudlidelser, så er der endnu større risiko for, at barnet også får det.

Atopisk eksem er ikke smitsomt. Du og dit barn kan ikke smitte hinanden ved fysisk kontakt eller videregive det til andre.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.