Forbindelsen mellem eksem og allergi

Go Back
Forbindelsen mellem eksem og allergi

I forskningsmiljøet er der ikke enighed, om hvilken rolle allergi spiller i forbindelse med eksem. Der er ingen konkluderende data på området, der entydigt viser, om allergi kan forværre din eksem eller ej. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de allergener, som dermatologer har en antagelse om, kan forværre din eksem, og hvad du kan gøre for at minimere risikoen.

Fødevareallergier

Der kendes til adskillige tilfælde, hvor fødevareallergier er gået ind og forværret eksem - primært hos børn. I disse tilfælde har der oftest været tale om mælke, æg, peanut, soja og kornallergier. Det er derfor en god ide at tage disse fødevareallergier med i dine overvejelser, hvis de konventionelle behandlingsmetoder ikke er effektive, når du forsøger at behandle din eksem.

Sørg eventuelt for at blive testet for fødevareallergier hos din læge, og undgå så vidt muligt synderne.

Med det sagt så er der ingen bevis for, at personer der ikke har fødevareallergier vil have gavn af at begrænse indtagelsen af disse fødevare. Selv i de sværeste tilfælde, hvor en fødevareallergi har forværret børneeksem, så er den ikke den underliggende årsag til eksem, men kun en medvirkende faktor.

Luftbårne allergener

Nogle voksne patienter med eksem oplever en forværring af deres hudlæsioner efter kontakt med visse luftbårne allergener såsom: husstøvmider, pollen og dyreskæl. Hvis du er bekymret for, om luftbårne allergener er med til at forværre din eksem, så er der en test, du kan tage for at afgøre det.

Hvordan kan jeg undgå at forværre min eksem?

Du bør altid undgå faktorer, der trigger din eksem, når det er muligt. Regelmæssig brug af en blødgørende hudpleje kan desuden nedsætte risikoen for opblusninger. Anvendelsen af antiinflammatoriske topiske behandlinger, såsom kortikosteroider og calcineurin hæmmere, kan også anvendes, hvis den blødgørende hudpleje ikke er tilstrækkelig.

Informationen i denne artikel erstatter ikke lægelig rådgivning. Hvis du er bekymret for, hvorvidt allergener spiller en rolle i din eksem, så er det vigtigt, at du søger vejledning hos din læge.

REFERENCES

https://emedicine.medscape.com/article/1049085-overview
https://www.uptodate.com/contents/role-of-allergy-in-atopic-dermatitis-eczema
http://www.worldallergy.org/education-and-programs/education/allergic-disease-resource-center/professionals/eczema-e-atopic-eczema-ae-and-atopic-dermatitis-ad
https://www.dermnetnz.org/topics/atopy-patch-test/

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.