Bliv klogere på din hud: hvad er den lavet af, og hvad er dens funktion?

Go Back
Bliv klogere på din hud: hvad er den lavet af, og hvad er dens funktion?

Huden er det, der skærmer den menneskelige krop fra det ydre miljø. Samtidig er det kroppens største organ med et samlet areal på omkring to kvadratmeter.

Som din krops skjold har huden forskellige funktioner heriblandt beskyttelse mod mikrober og irritanter, hjælper med at regulere kropstemperaturen, og så giver den dig din fornemmelse ved berøring. Det er derfor ikke så mærkeligt, at en sund og intakt hud er vigtig for dit generelle velvære.

Hudens sammensætning

Den menneskelige hud kan opdeles i tre forskellige lag med meget forskellig sammensætning og egenskaber:

  • Epidermis er det yderste lag af huden, og er den del af huden, der er i direkte kontakt med det ydre miljø. Det yderste lag af epidermis kaldes også stratum corneum, og det er sammensat af modne døde hudceller kaldet corneocytter, der giver en vandtæt barriere.

    I det yderste lag af huden, er der også specialiserede celler kaldet melanocytter. Disse celler er ansvarlige for pigmentering grundet deres produktion af melanin. I selve bunden af ​​epidermis, er der nye hudceller produceret af mitose. Disse celler undergår en modningsproces, indtil de når stratum corneum som corneocytter og til sidst skaller af.

    Hudcellernes livscyklus er cirka 28 dage, men hudlidelser som psoriasis fremskynder denne proces og giver huden dens karakteristiske pletter.

  • Det midterste lag af huden kaldes dermis. Dette lag er, hvor svedkirtlerne er placeret, og så det er ansvarlig for temperaturregulering. Det er også i dermis, at hårsækkene, nerveender og blodkar er placeret sammen med små olieproducerende kirtler, der gør overhuden glat og vandtæt. Nogle mennesker har overproducerende oliekirtler, hvilket giver dem en fedtet hud, som ofte fører til bumser.

  • Det tredje og dybeste lag af huden kaldes subkutant væv eller hypodermis, og det består hovedsageligt af fedt og bindevæv. Det er ansvarligt for at forbinde dermis med muskler og knogler gennem specialiserede væv.

Som du kan se, er huden meget mere end blot et skjold for kroppen. Den er ansvarlig for en række komplekse og forbundne processer med resten af ​​din krop og sørger for din overordnede velvære. Derfor er det en god ide at behandle din hud med den største respekt, så den til gengæld kan tage sig godt af dig.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.