Derfor har nogle mennesker følsom hud

Go Back
Derfor har nogle mennesker følsom hud

På trods af at følsom hud er meget almindeligt, er der ikke enighed om, hvad der præcist forårsager det. Når det er sagt, er der nogle faktorer, der har vist sig at bidrage til følsom hud.

Disse faktorer er: (1) sensorisk hyperreaktivitet, (2) forringet barrierefunktion, (3) inflammatorisk eller vaskulær reaktionsevne og (4) atopisk disposition.

Sensorisk hyperreaktivitet

Nogle mennesker har det, der kaldes ""sensorisk hyperreaktivitet"", hvilket betyder, at deres hud er ""over"" reaktiv på eksterne stimuli, hvilket kan føre til følsom hud.

Nedsat barrierefunktion

En intakt hudbarriere tjener to vigtige funktioner for din huds generelle sundhed. Som ordet barriere indikerer, skaber den en tovejs beskyttelse mellem huden og omgivelserne. Den beskytter derfor ikke kun huden mod eksterne irritanter, men forhindrer også vandtab fra huden til omgivelserne. Derfor kan en nedsat barrierefunktion resultere i følsom hud.

Inflammatoriske eller vaskulær reaktionsevne

Mennesker med følsom hud rapporterer ofte, at de oplever rødme af huden, når de har anvendt hudplejeprodukter, været udsat for hurtige temperaturændringer eller været i bad. Rødmen falder ofte inden for én time, men for nogle mennesker er det mere eller mindre kronisk. Rødmen er et direkte resultat af øget blodgennemstrømning til de fine kapillærer i huden.

Vedvarende rødme skyldes ofte betændelse i selve huden og er kendt som rosacea.

Atopisk disposition

Mange undersøgelser tyder på, at nogle mennesker har følsom hud, da de har det, der kaldes en ""atopisk disposition"". Det betyder, at nogle mennesker har en genetisk “tendens” for at udvikle visse allergiske overfølsomheder.

Hvad kan du gøre for at bedst beskytte din følsomme hud fra at få en reaktion?

For at undgå reaktioner på grund af følsom hud er der heldigvis nogle forholdsregler, du kan tage.

Først og fremmest er det vigtigt, at du bruger milde hudplejeprodukter uden kendte irriterende stoffer og skrappe kemikalier. Ved at gøre det, vil du støtte hudens barriere i at bedre modstå eksterne stimuli. Begræns desuden din badetid til 5-10 minutter. Vand virker meget udtørrende på huden, så begræns kontakttiden for at forhindre et for stort fugttab fra huden.

Kilde: What Is Sensitive Skin? A Systematic Literature Review of Objective Measurements

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.