Kan man nedsætte risikoen for børneeksem?

Go Back
Kan man nedsætte risikoen for børneeksem?

I artiklen giver vi dig et overblik over den nyeste forskning på området for børneeksem. Oplysningerne i artiklen stammer fra et mindre studie, der for første gang har påvist, at blødgørende hudpleje, såsom cremer, olier, geler og salver, kan anvendes tidligt i livet til at forhindre udviklingen af atopisk eksem.

Kan du nedsætte risikoen for at udvikle atopisk eksem?

Det korte svar er ja. Hos børn, hvor eksem er en del af familiehistorien, kan risikoen for at udvikle atopisk eksem reduceres med op til 50%, hvis der tages de rette forebyggende foranstaltninger.

Denne forebyggende effekt kan opnås ved at anvende blødgørende hudpleje dagligt, herunder olier, cremer, geler og salver. De skal være fri for irritanter og potentielle allergener for at have den bedste effekt.

Blødgørende hudpleje styrker hudbarrieren på flere forskellige måder. Plejen sørger eksempelvis for, at huden ikke sprækker eller tørrer ud, hvilket gør det sværere for allergener og irritanter at penetrere det yderste lag af huden, som er kendt for at forårsage inflammation i huden.

Studiet, som resultaterne stammer fra, omfatter 124 nyfødte. Alle nyfødte havde et nærtstående familiemedlem med atopisk eksem, og de var derfor i høj risiko for at udvikle det.

En gruppe af forældre blev bedt om at påføre blødgørende hudpleje på deres nyfødte fra de var tre uger gammel til de fyldte seks måneder. Påføringen skulle ske mindst én gang dagligt. En kontrolgruppe blev bedt om ikke at anvende blødgørende hudpleje. Begge grupper modtog generel rådgivning om hudpleje til nyfødte, heriblandt at de skal undgå sæbe og boblebad. Efter de seks måneder viste resultaterne af undersøgelsen, at 43% i kontrolgruppen som ikke havde påført blødgørende hudpleje havde udviklet atopisk eksem. I gruppen hvor forældrene havde påført blødgørende hudpleje, havde kun 22% af de nyfødte udviklet atopisk eksem.

Atopisk eksem debuterer ofte før allergier såsom fødevareallergi og astma. Forskerne har derfor noteret, at anvendelsen af blødgørende hudpleje på nyfødte kan være en enkel og billig måde at reducere udviklingen af allergier globalt set.

Source: Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.