Topiske steroider: Hvad skal jeg vide?

Go Back
Topiske steroider: Hvad skal jeg vide?

Hvad er topiske steroider?

Steroider er naturligt forekommende kemikalier. De produceres hovedsageligt af binyrerne, som er små kirtler, der er placeret på toppen af ​​dine nyre. De steroider der anvendes i medicin, er en menneskeskabt version af de hormoner, der produceres af binyrerne. Der findes forskellige typer af steroider, og den oftest anvendte type til behandling af hudproblemer er kendt som et kortikosteroid.

Topiske steroider påføres direkte på huden for at reducere inflammation og irritation. De anvendes generelt, når andre behandlingsformer, såsom blødgørende hudpleje, er ineffektive. Flere former for topiske steroider er tilgængelige afhængig af typen af ​​hudlæsioner og deres placering.

Hvordan virker topiske steroider?

Topiske steroider virker ved at reducere inflammation forårsaget af tilstande såsom psoriasis og eksem. De optages i hudens celler, og stopper disse fra at producere forskellige inflammation forårsagende kemikalier. Disse kemikalier får blodkarrene til at udvide sig, og de får andre inflammatoriske reaktioner til at forekomme, hvilket resulterer i at de berørte områder af huden bliver røde, hævede og kløende. Ved at forhindre disse inflammatoriske kemikalier i at blive frigivet i huden, reducerer kortikosteroider inflammation og lindrer relaterede symptomer såsom kløe.

Topiske steroider er en hjørnesten i behandlingen af ​​eksem, psoriasis og mange andre hudsygdomme, men det er ikke en kur, da de ikke har effekt på den underliggende årsag til betændelsen. De kan dog være meget effektive til at styre opblusninger i huden og lindre symptomer såsom kløe og irritation.

Hvordan bruges topiske steroider?

Det er vigtigt altid at følge lægens anvisninger. Generelt anvendes topiske steroider en gang dagligt på betændt hud over et forløb på få dage og op til flere uger.

Hvis du bruger både topiske kortikosteroider og blødgørende hudpleje, bør du anvende den blødgørende først. Vent herefter 30 minutter, før du påfører den topiske kortikosteroid.

Nogle gange vil mængden af ​​medicinen, du rådes til at bruge gives i fingerspids enheder (FTUs).

En FTU er den mængde medicin, der kommer ud af en tube, hvis du presser en streg ud fra fingerspidsen og ned til første led. Denne mængde bør være nok til at behandle et område svarende til den dobbelt størrelse af din håndflade (inklusiv dine fingre).

Hvilke risici er der involveret i brugen af en steroidcreme?

Når det bruges korrekt, forårsager topiske steroider sjældent betydelige bivirkninger. Men hvis der anvendes højere potens præparater i unødvendigt lange perioder, kan de forårsage ændringer i den behandlede hud. Det kan vise sig som blå mærker, strækmærker eller tab af hudens pigment på påføringsstedet. Indimellem kan en allergi udvikle sig og forårsage mere betændelse.

Topiske steroider bør anvendes med forsigtighed på øjenlåge, hvor det potentielt set kan resultere i udslæt. Overdreven brug på øjenlågene over uger eller måneder kan føre til grøn stær eller grå stær.

Hvis steroiderne anvendes i store mængder, på et stort område og i en længere periode, kan steroiderne absorberes i blodsystemet og forårsage interne bivirkninger. En kendt bivirkning er, at de kan påvirke binyrerne, men det er meget sjældent. Det forekommer mest på grund af håndkøbsudsalg af kortikosteroider i lande, hvor det er tilladt.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.