Derfor er D-vitamin vigtig, hvis du har psoriasis

Go Back
Derfor er D-vitamin vigtig, hvis du har psoriasis

D-vitamin er i daglig tale kendt som ’solskinsvitaminet’, men det er i virkeligheden et hormon, som skabes, som en reaktion på at UVB-lys rammer vores hud. Sollys er vores vigtigste kilde til D-vitamin, men vi får også små mængder fra mad, som udgør omtrent 5-10% af vores behov.

D-vitamins vigtigste opgave er at hjælpe kroppen med at optage calcium for at skabe stærke knogler, men vitaminet er involveret i mange biologiske processer - herunder regulering af immunfunktionen, hudcellevækst og inflammation.

Mængden af ​​D-vitamin i kroppen påvirkes i høj grad af tildækning af huden, forurening, hudpigmentering og endda også tidspunktet på dagen, hvor kroppen eksponeres for solen - om morgenen og sidst på eftermiddagen, er solens stråler ikke stærke nok til, vi kan generere D-vitamin i kroppen.

Vigtig viden

  • D-vitamin produceres ved at ​​sollys rammer huden. Undersøgelser viser, at patienter med psoriasis har tendens til at have lavere niveauer af D-vitamin, som er forbundet med en stigning i inflammation og af sygdommens sværhedsgrad.
  • D-vitamin kan afhjælpe psoriasis ved at reducere hudcellevækst og inflammation.
  • Både oral og topisk D-vitamin har vist sig at være effektive til at reducere sværhedsgraden af psoriasis.

Hvad ved vi om D-vitamin og psoriasis?

D-vitamin er et hormon, som spiller en vigtig rolle i sundheden af ​​vores hud.

Det bekræftes af undersøgelser, der viser at personer med psoriasis har tendens til at have lavere niveauer af D-vitamin end raske kontrolgrupper, og at psoriasis er mere almindelig i lande med færre solskinstimer.

Lave niveauer af D-vitamin er også forbundet med en stigning i sværhedsgraden af psoriasis og forhøjede niveauer af inflammatoriske proteiner.

Forskning i virkningerne af D-vitamin viser, at det kan gavne psoriasis ved at:

  • Reducere den hastighed, hvormed hudceller vokser, hvilket resulterer i tyndere og mindre skællende plaques.
  • Reducere T-celleaktivitet og sænke inflammation
  • Undersøgelser har vist, at calcipotriol (den aktiverede form af D-vitamin), der leveres topisk på huden, enten alene eller i kombination med UVB-behandling, kan formindske sværhedsgraden af psoriasis.

Orale tilskud af D-vitamin har også vist sig at være effektive. I en undersøgelse blev 85 patienter med plaquepsoriasis, med mindst 15% af deres krop dækket, givet calcitrol med et gennemsnit på 2,5 mikrogram per nat. Efter seks måneder oplevede 88% en reduktion i sværhedsgraden af deres sygdom, mens 26% oplevede en fuldstændig forbedring.

Er der nogen risiko forbundet med at tage D-vitamin?

Den største risiko ved at supplere med høje doser af D-vitamin i en lang periode er et hævet calcium niveau, som kan påvirke knoglemineraltætheden. Det sker ikke ved normal eksponering til sollys, da kroppen kan ’slukke’ for D-vitamin produktionen, når den har et tilstrækkeligt lager.

Imidlertid har flere undersøgelser vist, at calcipotriol samt calcitriol er sikre, og de kan anvendes for psoriasis på den lange bane under lægelig supervision.

Det amerikanske Academy of Dermatology anbefaler, at vi få vores D-vitamin fra ernæringsmæssige kilder og kosttilskud, og ikke fra solen på grund af risikoen for hudkræft.

Hvor meget D-vitamin skal jeg bruge?

Mennesker der bor i lande med få solskinstimer, rådes til at tage et supplement, der indeholder 10 mikrogram eller 400 internationale enheder (IE) dagligt. Det vides ikke, om det er det rigtige beløb for mennesker med psoriasis.

Hvis dine D-vitamin-niveauer er lave, kan du indtage en højere dosis i samråd med din læge.

Det siger diætisten:
Af Laura Tilt, diætist, MSc Folkesundhedsernæring

"Fordi vi ikke får meget sol på disse breddegrader, er det svært at få nok D-vitamin til at holde vores niveauer i den sunde ende af skalaen. Mellem april og oktober måned er sollyset ikke stærk nok til, at vi kan producere D-vitamin. Derfor skal vi producere nok i løbet af sommeren, eller supplere gennem vinteren. I en britisk undersøgelse, steg mængden af psoriasispatienter med D-vitaminmangel til 80,9% i løbet af vinteren, sammenlignet med 30% i den raske kontrolgruppe.

I betragtning af forbindelsen mellem D-vitamin og psoriasis, er det en god idé at få dine niveauer testet for at se, om du har D-vitaminmangel - især om vinteren. Hvis du har lidt ekstra kropsvægt, er du endnu mere tilbøjelig til at have et lavt niveau, da D-vitamin bliver gemt væk i kropsfedt, hvilket gør det mindre tilgængeligt for kroppen at bruge. En amerikansk rapport viste, at psoriasispatienter med et BMI på over 27 havde en højere risiko for mangel."

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.