Eksem

Det vigtigste for os er at hjælpe dig med at have det godt med din hud! Vi, og resten af vores community af mere end 60.000 personer med helt forskellig hud, ved nemlig hvor meget vores hud kan påvirke os, når den ikke opfører sig, som vi vil have den til.

Derfor har vi vendt den normale tilgang til hudpleje på hovedet og har sat dig og dine specifikke behov i centrum. Vi tilpasser din hudpleje ved at se på din unikke hudprofil og vi justerer dine cremer, i takt med, at din hud ændrer sig.

I artiklen herunder kan du læse mere om eksemramt hud, årsagerne dertil og hvad, du kan gøre for at behandle huden så effektivt som muligt.

Hvad er eksem?

Eksem er en kronisk og almindelig hudtilstand der opstår ved hudinflammation. Det kan komme i alle aldre, men ses oftest hos småbørn. Faktisk bliver ét ud af fem børn i den vestlige verden på et eller andet tidspunkt påvirket af eksem.

Eksem opstår normalt hos personer, der har en 'atopisk tendens'. Det betyder, at de kan udvikle én eller alle tre tæt forbundne tilstande: eksem, astma og høfeber. De mest almindelige symptomer er kløe, tør hud og udslæt, der hovedsageligt påvirker hudfolder, nakke, ansigt og hænder. Der er endnu ingen helbredende kur mod eksem, men det kan behandles og håndteres effektivt ved hjælp af blandt andet hudpleje.

Eksem, også kendt som atopisk dermatitis, er en kronisk og almindelig hudtilstand forårsaget af hudinflammation

Hudsygdommen eksem kan opdeles i forskellige typer. Lad os tage et kig på nogle af de mest almindelige:

Atopisk eksem

Atopisk eksem er også den mest almindelige form for eksem. Det starter normalt i barndommen og bliver ofte mildere eller forsvinder helt i voksenalderen. Atopisk eksem er en del af, hvad sundhedsfagfolk ofte kalder den atopiske triade (triade betyder tre). De to andre sygdomme i triaden er astma og høfeber, og mange mennesker med atopisk dermatitis har ofte alle tre sygdomme.

Atopisk eksem ses normalt ved udslæt på albuerne og i knæleddene. Hudområderne, der påvirkes af udslæt kan blive lysere eller mørkere og blive tykkere end huden omkring. I alvorlige tilfælde kan små buler dukke op og lække væske, hvis man kradser i dem.

Specielt for babyer påvirker udslæt typisk deres hårbund og kinder og kan også blive værre af bleudslæt.

Kontakteksem

Kontakteksem kan ofte ses ved røde, irriterede og let forhøjede hudområder. Det sker på grund af en reaktion mod en substans eller genstand, der har været i kontakt med huden. Det findes i to forskellige former - allergisk kontakteksem og irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem er en immunsystemreaktion mod en irritant som for eksempel latex eller et metal som nikkel. Irritativt kontakteksem udløses derimod, når et kemisk stof irriterer huden. Nogle af de mest rapporterede irritanter er alkohol, lanolin og SLS. Udover synet af kontakteksem kan symptomer også vise sig som alvorlige brændende og stikkende fornemmelser på det berørte område.

Dyshidrotisk eksem

Dyshidrotisk eksem er kendetegnet ved, at der dannes små blærere på hænder og fødder. Man ved ikke helt hvorfor, men tilstanden er mere almindelig blandt kvinder end mænd. Blærerne er fyldt med væske og de klør ofte og er ret smertefulde. Dyshidrotisk eksem kan udløses af forskellige allergier, udsættelse for irriterende stoffer, fugtige hænder og fødder og stressfaktorer.

Håndeksem

Eksem, der kun påvirker hænderne, kaldes håndeksem og er en subtype af kontaktdermatitis forårsaget af kontinuerlig eksponering for visse stoffer. Håndeksem opstår ofte hos frisører og rengøringspersonale og i andre typer arbejde, hvor man hele tiden er i kontakt med stoffer, der kan være med til at udløse det.

Neurodermatit

Neurodermatit ligner atopisk eksem og giver skællende pletter, der dukker op på forskellige områder af huden. Det ses som regel på arme, ben, nakke, hovedbund, håndryg og fødder eller kønsorganer og er ofte forbundet med andre former for eksem eller psoriasis. Man ved ikke nøjagtigt, hvad der forårsager det, selvom stress er blevet identificeret som en primær udløsende faktor.

Nummulat eksem

Nummulat eksem forårsager runde, møntformede pletter, der dannes på huden - og har derfor fået navnet 'nummular', hvilket betyder ‘mønt’ på latin. Et kendetegn ved nummulat eksem er, at det ser meget anderledes ud i forhold til andre typer eksem, hvilket gør det lettere at diagnosticere. Det kan komme af insektbid, irritation fra forskellige substanser og genstande eller endda tør hud.

Staseeksem

Staseeksem kan opstå, når væske lækker fra svækkede årer i huden, hvilket kan give hævelse, rødme, kløe og smerte. Staseeksem ses overvejende blandt mennesker, der lider af et blodgennemstrømningsproblem og påvirker ofte de nedre dele af benene.

Hvorfor får man eksem?

Vi kender ikke den nøjagtige årsag til atopisk eksem, men det ser ud til, at en række forskellige faktorer er involveret i udviklingen, herunder personens generelle følsomhed og miljøfaktorer.

Der er blevet foreslået to hovedhypoteser, som kan forklare, hvordan inflammationen udvikler sig og kan føre til atopisk eksem:

  • Den første hypotese går på, at der er en dysfunktionalitet i kroppens immunsystem, der kan skabe inflammation og ændre hudens egne barrierer.
  • Den anden hypotese siger, at der kan være en defekt i selve hudbarrieren. Det indebærer, at eksemhud ikke giver tilstrækkelig beskyttelse mod miljøet, som ‘normal’ hud ellers gør. Ændringen af hudens barrierefunktion gør det i stigende grad muligt for udefrakommende irritanter at trænge ind i huden, hvilket igen øger inflammation og sensitivitet. De udefrakommende irritanter kunne for eksempel være kontakt med irritanter, som sæber, vaskemidler og andre kemikalier, der påføres huden.

De seneste fremskridt i forståelsen for de genetiske årsager bag eksem har en tendens til at understøtte den anden af de to hypoteser og antyder, at patienter udvikler eksem som et resultat af defekter i hudbarrieren.

Det er også vigtigt at sige, at eksem ikke er smitsomt. Du kan ikke blive smittet af en anden person og kan heller ikke smitte andre

Vi ved også, at atopisk eksem løber i familier, selvom vi ikke ved nøjagtigt, hvordan det overføres fra forældre til børn. Hvis en forælder har atopisk eksem, astma eller høfeber, er der ca. 50% risiko for, at deres barn får mindst én af ​​disse sygdomme. Hvis begge forældre har en eller flere af disse lidelser, er risikoen meget større for, at deres barn også udvikler en af disse.

Det er også vigtigt at sige, at eksem ikke er smitsomt. Du kan ikke blive smittet af en anden person og kan heller ikke smitte andre.

Hvad er den første behandlingsform?

Blandt læger er det bredt accepteret, at fugtighedscreme skal ses som den første behandlingsform, selvom receptpligtig medicin ofte er en nødvendig del af behandlingen. Men undersøgelser har vist, at man ved at bruge fugtighedscreme hver dag kan formindske eksemet og endda forlænge de lindrende perioder mellem opblus. Undersøgelser har faktisk vist, at risikoen for at udvikle atopisk dermatitis hos prædisponerede børn kan reduceres med op til 50%, hvis der tages de rigtige forebyggende foranstaltninger, som involverer hyppig brug af fugtighedscreme.

Hvad kan Nøie gøre?

Blandt vores brugere, der har fortalt os, at de har eksem i vores hudanalyse, har Nøie hjulpet 76% efter kun 21 dage. Men vi accepterer selvfølgelig også, at vores cremer i mange tilfælde af eksem skal ses som en supplerende behandling - ikke som en erstatning for, hvad din læge muligvis har ordineret til dig.

Lyder det som din hud?

Udfyld din hudprofil og prøv Nøie hudpleje, som er tilpasset din hud.

START HUDTEST

Vil du vide mere?

Læs vores andre artikler om psoriasis, tør hud, kombineret/akneplaget hud, sensitiv hud og generel hudpleje.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.

START HUDTEST