Psoriasis

Det vigtigste for os er at hjælpe dig med at have det godt med din hud! Vi, og resten af vores community af mere end 60.000 personer med helt forskellig hud, ved nemlig hvor meget vores hud kan påvirke os, når den ikke opfører sig, som vi vil have den til.

Derfor har vi vendt den normale tilgang til hudpleje på hovedet og har sat dig og dine specifikke behov i centrum. Vi tilpasser din hudpleje ved at se på din unikke hudprofil og vi justerer dine cremer, i takt med, at din hud ændrer sig.

I artiklen herunder kan du læse mere om psoriasis, årsagerne dertil og hvad, du kan gøre for at behandle huden så effektivt som muligt.

Hvad er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk, inflammatorisk hudtilstand, der er kendetegnet ved hævede, røde og skællende plamager. Oftest ses plamagerne på albuerne, knæene, hovedbunden og den nederste del af ryggen. Psoriasis rammer mellem 2-4% af befolkningen og sygdommen kan findes i alle aldre - også hos børn. De fleste tilfælde ses dog mellem 15-25 år og 50-60 år. Psoriasis har en tendens til at være en livslang tilstand, selvom det svinger i omfang og alvorlighed.

Studier har vist, at anvendelse af fugtighedscreme på daglig basis kan sænke sværhedsgraden af ​​udbrud og endda forlænge perioderne imellem udbrud

Psoriasis kan opdeles i fem forskellige typer:

Plaque psoriasis

Plaque psoriasis eller psoriasis vulgaris er den mest almindelige form for psoriasis og ses i 80% af alle tilfælde. Typen kan kendes ved, at der opstår tykke røde pletter på huden, som ofte hænger sammen med et hvidt skællende lag bestående af døde hudceller kaldet keratinocytter. Plaque psoriasis påvirker ofte albuer, knæ, den nederste del af ryggen og/eller hovedbund med plamager, der kan være mellem 1 og 10 centimeter brede, men kan i nogle tilfælde være større og dække mere af kroppen.

Guttate psoriasis

Guttat psoriasis er den anden mest udbredte type af psoriasis og udgør cirka 10% af alle tilfælde. Guttat psoriasis er kendetegnet ved små pletter, der er separeret og har en dråbeformet kontur. Normalt påvirker guttat psoriasis krop og lemmer, men i nogle tilfælde også både ansigt og hovedbund. Pletterne er normalt ikke så tykke som plaque psoriasis, men de kan udvikle sig til plaque psoriasis over tid.

Invers psoriasis

Invers psoriasis forekommer ofte i hudfolder som for eksempel under brysterne, i armhulerne eller i lyskenområdet. Det er kendetegnet ved røde hudlæsioner, som ofte er blanke og glatte. På grund af dets udseende misdiagnosticeres det nogle gange som en svampe- eller bakterieinfektion. Personer med invers psoriasis har i nogle tilfælde også en anden form for psoriasis på kroppen, der fungerer som en biomarkør for den korrekte diagnose. Sved og fugt fra hudfolder forhindrer invers psoriasis i at tabe hudflager og det gør hudkontakten i folderne meget ubehagelig.

Pustuløs psoriasis

Pustuløs psoriasis er en meget alvorlig form for psoriasis, der hurtigt udvikler sig til mange hvide pustler omgivet af rød hud. Nogle gange går disse isolerede pustler sammen og danner plamager. Pustuløs psoriasis kan påvirke isolerede områder af kroppen, som hænder eller fødder, eller endda dække det meste af hudens overflade. Nogle personer, der er påvirket af pustuløs psoriasis, oplever cyklusser med pustler og midlertidig bedring. Symptomer, der ofte er forbundet med den type psoriasis er feber, kulderystelser, høj puls, muskelsvaghed eller manglende appetit.

Generaliseret erytroderm psoriasis

Generaliseret erytroderm psoriasis eller eksfolierende psoriasis, som det også kaldes, er en sjælden type psoriasis, der ligner alvorlige forbrændinger. Tilstanden er alvorlig og kan være en medicinsk nødsituation, fordi kroppen mister sin evne til at regulere sin temperatur. Det er ofte kendetegnet ved udbredte, røde og skællende områder, der dækker store dele af kroppen.

Hvad forårsager psoriasis?

Den præcise årsag til psoriasis er ukendt. Men det opfattes som en immunrelateret inflammatorisk sygdom og vi ved, at både arvelige og miljømæssige faktorer spiller en rolle i dens udvikling. Problemet opstår, fordi det ydre hudlag (overhuden) indeholder hudceller, som hele tiden udskiftes. Den proces tager normalt mellem tre og fire uger, men ved psoriasis er der en alt for hurtig produktion af nye hudceller. De dannes og falder fra huden på kun tre eller fire dage og det fører til de skællende plamager og pletter i huden, der er karakteristisk for psoriasis.

Hvordan bør man først og fremmest behandle psoriasis?

Blandt læger er det bredt accepteret, at fugtighedscreme skal ses som den første behandlingsform, selvom receptpligtig medicin ofte er en nødvendig del af behandlingen. Men studier har vist, at anvendelse af fugtighedscreme på daglig basis kan sænke sværhedsgraden af ​​udbrud og endda forlænge perioderne imellem udbrud.

Blandt brugere, der har fortalt os, at de har psoriasis i vores hudanalyse, har Nøie-hudpleje hjulpet 75% efter kun 21 dage

Hvad kan Nøie gøre?

Blandt brugere, der har fortalt os, at de har psoriasis i vores hudanalyse, har Nøie-hudpleje hjulpet 75% efter kun 21 dage. Men vi accepterer også, at vores cremer i mange tilfælde af psoriasis skal ses som en supplerende behandling - ikke som en erstatning for, hvad din læge muligvis har ordineret til dig.

Lyder det som din hud?

Udfyld din hudprofil og prøv produkter fra Nøie, som er tilpasset din hud.

START HUDTEST

Vil du vide mere?

Læs vores andre artikler om eksem, tør hud, kombineret/akneplaget hud, sensitiv hud og generel hudpleje.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.

START HUDTEST