Tør hud

Det vigtigste for os er at hjælpe dig med at have det godt med din hud! Vi, og resten af vores community af mere end 60.000 personer med helt forskellig hud, ved nemlig hvor meget vores hud kan påvirke os, når den ikke opfører sig, som vi vil have den til.

Derfor har vi vendt den normale tilgang til hudpleje på hovedet og har sat dig og dine specifikke behov i centrum. Vi tilpasser din hudpleje ved at se på din unikke hudprofil og vi justerer dine cremer, i takt med, at din hud ændrer sig.

I artiklen herunder kan du læse mere om tør hud, årsagerne dertil og hvad, du kan gøre for at behandle huden så effektivt som muligt.

Hvad er tør hud?

Vi har næsten alle sammen oplevet at have tør hud på et tidspunkt i vores liv. For mange af os er tør hud en midlertidig tilstand, der kan komme af helt specifikke faktorer som sæson- eller livsstilsændringer eller medicin. Tør hud viser sig typisk som ru og skællende plamager og huden kan føles stram, når man rører ved den. I alvorlige tilfælde kan det også føre til revner og intens kløe.

Tør hud opstår når huden taber dens naturlige lag af beskyttende lipider, som dækker overfladen. Det gør hudcellerne mere udsatte, så de faktisk taber deres fugt til det omgivende miljø - fugten ‘trækkes’ nærmest ud af huden fordi, der ikke er noget til at holde på den. Tør hud kan komme, hvis der er lav luftfugtighed på grund af vejret, aircondition eller centralvarme. Det kan også komme i takt med at vi bliver ældre eller som en reaktion på forskellig medicin.

Når man lægger mærke til at huden føles tør, er det vigtigt at handle lidt hurtigt, fordi tørheden som regel kun bliver værre over tid. Den tørre hud kan føre til svær kløe, revner og yderligere tab af den beskyttende oliebarriere i huden. Desuden kan kløen føre til hudinfektioner, hvilket naturligt skaber endnu flere komplikationer ud over dem, der er relateret til tør hud.

Der er forskellige ting, som kan give tør hud. En almindelig årsag er, når hudens naturlige barriere bliver brudt, hvilket kan ske af flere årsager

Hvad forårsager tør hud?

Der er forskellige ting, som kan give tør hud. En almindelig årsag er når hudens naturlige barriere bliver brudt, hvilket kan ske af flere årsager.

Vejret

De fire sæsoner udfordrer vores hud på forskellige måder, og pludselige skift fra varmere til koldere temperaturer vil næsten helt sikkert give dig tør hud. Den primære årsag til det er, at den koldere luft bærer på meget mindre fugt, hvilket faktisk fører til at den omgivende luft opsamler fugt fra huden. Derfor er det, i de koldere sæsoner, vigtigt at huske hudpleje, der skaber en beskyttende barriere mod den dehydrerende effekt som vejret kan skabe.

Varme bade og brusere

Nu har vi talt en del om huden beskyttende barriere, der består af lipider. Men vi har ikke nævnt, at den faktisk kan vaskes væk med varmt vand. Derfor kan det anbefales at holde sig til korte bade, sænke vandtemperaturen og huske at genskabe den beskyttende barriere ved at fugte din hud kort efter badet.

Barske plejeprodukter

Som du næsten kan regne ud, hvis varme brusebade er i stand til at vaske det beskyttende lipidlag på huden væk, så gælder det samme for hudplejeprodukter, med lidt for barske indholdsstoffer til din hud. Hvis du bruger produkter med en høj koncentration af indholdsstoffer, der er for barske til huden, vil de højt sandsynligt nedbryde den beskyttende lipidbarriere og gøre det svært for din hud at holde på fugten.

De mest anvendte overfladeaktive stoffer er Sodium Lauryl Sulfat (SLS), som hovedsageligt findes i shampooer og sæber, og alkoholer i forskellige renseprodukter - ikke at forveksle med gavnlige fedtsyrealkoholer eller estere.

Medicin

Noget medicin er kendt for at give tør hud ved at gøre huden så porøs, at den mister sin fugtighed. Men heldigvis er langt det meste sundhedspersonale gode til at forklare om bivirkningerne, så du som bruger af medicinen er forberedt og kan være proaktiv i forhold til din hudpleje.

Andre hudtilstande

Personer der lever med eksem eller psoriasis, er mere udsatte for tør hud end den generelle befolkning, så dér kræves der endnu større fokus på fugtgivende behandlinger.

Blandt vores brugere, der har fortalt os, at de har tør hud i vores hudanalyse, har Nøie hjulpet 71% af dem efter kun 30 dage

Hvad kan Nøie gøre?

Blandt vores brugere, der har fortalt os, at de har tør hud i vores hudanalyse, har Nøie hjulpet 71% af dem efter kun 30 dage. Det har vi sjældent set gennem vores år i hudpleje- og medicinalbranchen, så det er vi virkelig stolte over og glade for.

Lyder det som din hud?

Så udfyld din hudprofil og prøv Nøie produkter, som er tilpasset din hud.

START HUDTEST

Vil du vide mere?

Læs vores andre artikler om eksem, psoriasis, kombineret/akneplaget hud, sensitiv hud og generel hudpleje.

Personlig hudpleje til din huds unikke behov.

Hudpleje på en helt ny måde. Lad os starte din rejse mod en sundere hud.

START HUDTEST