Hvad er de forskellige hudtyper

Lær hvordan du kan identificere din hudtype, når vi forklarer de 5 forskellige hudtyper. Tag vores hudtest og få hudpleje tilpasset specielt til dig.

5-different-skin-types

De 5 forskellige hudtyper

Hud er en kompleks størrelse. Ikke nok med, at det er dit største organ (say what), så kan du sagtens identificere din hud som flere forskellige hudtyper på én og samme gang. Nå ja, og så forandrer din hud sig, og derfor også dens behov, igennem hele livet. 

For at gøre sagen bare en smule mere kompleks (det var så lidt), så findes der mere end 10,000 diagnosticerbare hudproblemer. Med det sagt synes vi, det er relativt åbenlyst, at hudpleje ikke hører under kategorien ‘one-size-fits-all’. 

Vi kan godt lide at snakke om din hud som unik, men ikke unik-unik. Og hvis det får dig til at tænke “hvad Søren plaprer de om”, så tillad os at forklare: Vi mener, at vi anser både dig og din hud som unik, men at du højst sandsynligt deler forskellige (hud)træk med andre mennesker. 

Alt i alt kan det være en ret svær opgave at finde ud af, hvilken type hud man har. 

Hvis vi lige tager den store kam frem og generaliserer lidt, så er der en bred accept af, at man kan dele hud ind i 5 forskellige typer. De 5 forskellige hudtyper er: normal hud, olieret hud, tør hud, kombineret hud og sensitiv hud. Og det er uden at snakke om de forskellige hudproblemer, man kan have oven i hatten. 

Inden vi kaster os over specifikationerne for de 5 hudtyper, er det værd at notere, at der også findes en anden måde at anskue hud på. Det kaldes ‘skin prototyping’ og indikerer hvordan huden responderer mod solen - altså hudens tilbøjelighed til at blive solbrændt og mulighed for at få sig en ‘tan’. Den mest udbredte metode til dette hedder Fitzpatrick skalaen. 

Fitzpatrick skalaen går fra 1 til 6, hvor 1 henviser til bleg, hvid hud og 6 til mørk, sort hud. 

Med forskellige hudtyper følger forskellige hudbehov. 

Igen - bare fordi du identificerer din hud med én bestemt hudtype lige nu, så betyder det ikke, at din hud for evigt og altid vil høre under denne hudtype. Du kan sagtens identificere din hud til at være lidt af dén type og lidt af dén type, samtidig med at din hud forandrer sig med tiden. Og når det sker, så ændrer dens behov sig også.

Usikker på hvilken hudpleje du skal bruge til din hud? Tag vores hudtest og lad os tilpasse hudpleje specifikt for dig og din hud.

Hvad er min hudtype?

Eftersom forskellige hudtyper for det meste har brug for forskellige slags hudplejeprodukter, så er det ret essentielt at kende sin hudtype for at kunne tage sig godt af sin hud. 

Så hvis du har tør hud, får du nok ikke så meget ud af at bruge hudplejeprodukter, der er lavet til, eller specielt tilpasset, olieret hud. 

Men bare rolig, vi er her for at hjælpe dig med at finde ud af præcis hvilken hudtype, du har.

Hvordan finder jeg frem til min hudtype?

Læs med nedenfor og se, hvilken der lyder mest som din hud. 

Inden du tager dine læsebriller på og gennemgår hver enkelt hudtype, er det værd at bemærke, at du muligvis kan genkende din hud i flere af hudtyperne - og at det er helt normalt.

Normal hudtype

Den ‘normale’ hudtype karakteriseres ved ikke at være for tør eller for olieret og ved naturligt at være velhydreret. Det er som regel hud, der er lidt eller slet ikke sensitiv, hvilket betyder at du som regel kan bruge en lang række produkter (og aktive ingredienser) uden at din hud reagerer negativt. 

Normal hud kan også refereres til som velbalanceret hud. Det betyder, at hudens sebum (olie) produktion og fugtniveau naturligt, altså uden hjælp fra eksempelvis hudplejeprodukter, er velbalanceret. Ikke for meget olie og fugt, heller ikke for lidt. 

For lige at runde normal hud af, er det vigtigt for os at understrege, at når man omtaler normal hud som, guess what, normal hud, betyder det jo egentlig, at man anser alle andre hudtyper som… unormale. Vi tror på, at al hud er normal hud, men for simplicitetens skyld bruger vi i denne tekst det mest anvendte term i hudplejens verden.

normal-skin-type-illustration
Illustration af normal hud

Sådan tager du dig af den normale hudtype

En hudplejerutine for en normal hudtype kan være ret simpel og behøver egentlig ikke være særlig unik, eftersom det i høj grad handler om at opretholde hudens allerede gode balance. Selvom du har velbalanceret hud, kan eksterne stimuli og sæsonmæssige variationer påvirke din hud negativt. Med det sagt anbefaler vi, at din hudplejerutine reflekterer de her udfordringer, der potentielt set kan være skadende for hudens ellers velbalancerede tilstand. 

Vi tror på, at the bare minimum for alle hudplejerutiner bør bestå af cleansing, fugt og beskyttelse (solcreme). Hvis man absolut skal vælge én af disse produkttyper, så er det den fugtgivende del (altså en Face Cream), der bør ændre sig med eksterne stimuli og sæsonmæssige variationer. Det betyder altså, at ens moisturiser bør følge sæsonen: Lette cremer i løbet af sommeren og ideelt set en tykkere konsistens gennem vinteren for at imødekomme tør hud.

Kombineret hudtype

Som navnet indikerer er denne hudtype karakteriseret ved at være en kombination af forskellige hudtyper og symptomer. Det kunne være en kombination af olieret og tør hud, hvor du typisk vil være olieret i T-zonen af ansigtet og tør på kinderne. 

Kombineret hud kan også være en kombination af tør hud og sensitiv hud. Tør hud er generelt mere eksponeret for at være senstiv, fordi hudens første ‘forsvarslag’ er udfordret allerede. Hvis din hud har det med at reagere negativt på hudplejeprodukter - eksempelvis en inflammation i huden som resultat af at have prøvet et nyt hudplejeprodukt - så er det sandsynligt, at din hud er ekstra sensitiv et stykke tid efterfølgende, og din hud skal ideelt set behandles derefter. 

combination-skin-type-illustration
Illustration af kombineret hud

Sådan tager du dig af den olierede hudtype

Som du nok kan høre, kan kombineret hud være lidt kompleks at tage sig af med de potentielt modstridende ingredienser, der er behov for for at imødekomme forskellige symptomer af kombineret hud. Der kan derfor ofte være brug for en meget præcis og til tider kompliceret hudplejerutine. Men det gør sig stadig gældende, at den basale rutine som minimum skal hedde cleanser, fugt og beskyttelse (solcreme). 

Den fugtgivende del af rutinen kan bestå af forskellige produkttyper. En Face Cream bør være en del af rutinen, men afhængigt af alvorligheden og hudens natur, kan spot treatments og serummer være nødvendige også. Spot treatments giver mening, når der er få og ‘lokale’ urenheder, som ville være svære at ramme med en dedikeret ansigtscreme, fordi det så ville betyde, at du også vil påføre denne creme til resten af ansigtet og muligvis gøre mere skade end gavn i resten af ansigtet. Hvis huden generelt har brug for meget fugt, vil en serum være et godt supplement til at booste dette. 

Når man skal imødekomme forskellige behov på den selvsamme hud, kan det kræve meget specifikke ingredienser, som potentielt set kan være modstridende med hinanden. Altså ingredienser, som du helst ikke skal bruge på samme tid. Så ved at have forskellige produkter, der imødekommer forskellige behov, kan det passende gøres ved at have én morgenrutine og én aftenrutine.

Sensitiv hudtype

Føler du ofte, at din hud klør, brænder, svier eller at den er ‘stram’ efter du har brugt hudplejeprodukter eller hvis der er sket et pludseligt skift i temperaturen udenfor? Så har du højst sandsynligt sensitiv hud. 

Sensitiv hud er karakteriseret ved hud, der er særligt sensitiv for eksterne faktorer, hvad end det er bestemte temperaturer (som tør og koldt vejr), makeup, sæbe eller hudpleje. 

Derudover kan denne hudtype også karakteriseres ved at have et svækket ‘forsvar’.

sensitive-skin-type-illustration
Illustration af sensitiv hud

Sådan tager du dig af den sensitive hudtype

For den sensitive hudtype anbefaler vi også en rutine der, som minimum, består af cleanser, fugt og beskyttelse. Det er essentielt, at hudplejeprodukterne er nænsomme. Særligt cleanseren. Cleansers er designet til at fjerne snavs og olie fra huden, hvilket betyder, at cleansers til dels kan fjerne noget af hudens beskyttende lag. Et lag, der i forvejen kan være udfordret af den sensitive hudtype. Sagt med andre ord, så skal cleanseren selvfølgelig stadig cleanse, men den skal ikke rense huden fuldstændig. 

Ansigtgscremen skal gerne hjælpe hudens sensitive natur og samtidig styrke hudbarrierens integritet.

Olieret hudtype

Den olierede hudtype er karakteriseret ved at have en overproduktion af hudens naturlige, guess what, olie. Det medfører ofte forstoppede porer og deraf bumser. 

Denne hudtype er som regel eksponeret for akne og udbrud.

oily-skin-type-illustration
Illustration af oileret hud

Sådan tager du dig af den olierede hudtype

Cleanseren bør være effektiv, måske endda til den kradse side, for at fjerne overskydende olie i huden. Overproduktion af olie betyder også, at ansigtscremen bør være til den lette side. Ansigtscremens fornemmeste opgave er at sørge for at rense dybt i de tilstoppede porer, mattere olien og slutteligt reducere hudens produktion af olie (sebum). 

Tør hudtype

Den tørre hudtype er generelt karakteriseret ved at være rå og flaget, og kan føles ‘stram’ at røre ved. I slemme tilfælde kan det også betyde sprækker og revner samt intens kløen. 

De fleste af os har prøvet at have en grad af tør hud på et tidspunkt i vores liv. For mange mennekser er tør hud en midlertidig tilstand af huden, som skyldes bestemte ting - såsom årstiden, livsstilsændringer eller medicin. 

Tør hud påvirker ofte bestemte steder af kroppen, såsom ben og hænder, eller det kan vise sig som mindre plamager i ansigtet. 

Tør hud skyldes for det meste et tab af hudens naturlige lag af beskyttende lipider, der dækker hudens overflade. Dette medvirker, at hudens celler bliver mere udsatte og at de mister fugt. 

Tør hud kan skyldes lav fugtighed i luften på grund af vejret eller airconditions og opvarmning af rum. Det kan også skyldes en aldringsproces eller en reaktion på medicin. 

Når du oplever tør hud, er det vigtigt, at du reagerer hurtigt, fordi graden af tør hud ofte forværres med tiden. 

Tør hud kan lede til ret voldsom kløen, revner og endnu mere tab af hudens beskyttende lag. Derudover kan intens kløen medføre infektioner i huden, hvilket resulterer i endnu flere komplikationer.

dry-skin-type-illustration
Illustration af tør hud

Sådan tager du dig af den tørre hudtype

Hudplejerutinen mod tør hud bør også følge cleanser, fugt og beskyttelse tankegangen. For tør hud er det vigtigt, at cleanseren er nænsom fordi en mere skrap cleanser potentielt set kan forværre den i forvejen udfordrede hudbarriere. Ansigtscremen må gerne være i den fede ende og have en høj koncentration af humektanter - ingredienser der tiltrækker og binder fugt i hudens øverste lag.

Find en hudplejerutine skræddersyet til din hudtype

Selv efter at have læst beskrivelserne af de forskellige hudtyper, kan det være svært at finde ud af, hvilken af dem ens hud egentlig hører under. Derfor kan det at finde hudpleje til ens hud også være en endnu mere kompliceret opgave. Heldigvis laver vi hudpleje specielt til dig og din hud. Alt du skal gøre er at tage vores hudtest og så tilpasser vi en rutine specifikt til dig. Fik vi sagt, at du endda får dit eget navn på produkterne?

Hudpleje der faktisk virker.

En ny tilgang til hudpleje:
En der er smart, ærlig
og vigtigst af alt - omsorgsfuld.