Din guide til forskellige hududfordringer

Få et overblik over de mest almindelige hududfordringer.

undefinedHvad mener vi egentlig, når vi siger hududfordringer? 

Jamen godt du spørger. Nu skal du høre! 

Måske er “hududfordring” et ord, vi selv har fundet på her hos NØIE… og måske er det bare en anden måde at sige “hudproblem” på. Men under alle omstændigheder så omfatter “hududfordringer” de mange forskellige ting relateret til din hud, som du går rundt og døjer med. Store som små.

Derfor er der ofte også forskellige fortolkninger af, hvad en hududfordring egentlig er.

Eksempel: Ofte læser vi om olieret hud som en hudtype - men i virkeligheden kan olieret hud lige så godt være et symptom på, eller et produkt af, kombineret hud.

Endnu et eksempel: Mange mennesker vil opfatte ujævn hudtone som en hududfordring, men det kan også opstå som et resultat af andre hududfordringer, eksempelvis akne. 

Derfor har vi hos NØIE vurderet, at en hududfordring er en helt individuel sag, der i al sin enkelthed bare dækker over, hvad end du døjer med i forhold til din hud. 

Det er dog vigtigt at pointere, at nogle hududfordringer kan være meget alvorlige og betegnes som hudsygdomme - blandt andet eksem, psoriasis, rosacea og i nogle tilfælde også akne. 

Så… hvorfor har vi lige brugt suuuper mange ord på at snakke om hududfordringer (et ikke særlig mundret ord, forresten). Well, det har vi fordi, det er essentielt at være bekendt med både din hudtype og dine personlige hududfordringer, når du skal finde ud af, hvad din hud har behov for.

Det vil sige, hvilken type hudpleje, der passer bedst til din hudtype og de udfordringer, du døjer med. 

Listen over alle former for hududfordringer er meeeeget lang, så har vi her samlet de 8 mest almindelige hududfordringer, vi ser hos vores NØIE-brugere: Akne, eksem, psoriasis, rosacea, tidlige tegn på aldring, hyperpigmentering, sorte hudorme og ujævn hudtone. 

Lad os komme i gang! Akne

Hvad er acne - acne illustration

Akne. Det fleste af os har nok haft den ikke-så-fede fornøjelse af en eller anden form for akne i løbet af vores liv. 

Akne er en relativ kompleks ting at skulle forklare - i hvert fald uden at gå alt for meget i detaljen. Den korte forklaring lyder sådan her: 

Folk med akne har tendens til at producere for meget olie (sebum). Det vil sige, at jo mere olie din hud producerer, jo værre akne vil du ofte opleve, da olien tilstopper dine porer. 

Og det leder os faktisk til en meget udbredt misforståelse om akne: Mange mennesker tror nemlig, at akne er en teenage ting. Det er det ikke. For vi producerer alle sammen olie - uanset alder. 

Vi ved stadig ikke alt, hvad der er at vide om akne. Der bliver stadig forsket i sammenhængen mellem akne og livsstil (du ved, diæt, fysisk aktivitet osv.), og der har da også været en række beviser på, at der er en relation. Men den benhårde sandhed er, at nogle mennesker lever super sundt og stadig døjer med akne, mens andre spiser fastfood og lader fitnesskortet blive i pungen, men alligevel har helt flawless hud. 

Det kan føles uretfærdigt, men sådan er det med genetik. Og selvom det måske lyder som ren mission impossible at slippe af med akne, så er der altså et par ting du kan gøre for at tage sagen i egen hånd. Så, altså, udover at leve sundt og godt og sove nok og alt det der, så kommer du rigtig langt med den rigtige hudpleje. 
Eksem

Hvad er eksem? - eksem illustration

Hvis du døjer med eksem, så er du sikkert alt for bekendt med følgende symptomer: tør hud, røde udslet og måske også infektioner. Og kløe. Så. Meget. Kløe. 

Det har måske endda også haft en direkte indvirkning på, hvordan du lever dit liv. 

Eksem er en meget almindelig (og desværre også kronisk) hudsygdom. Den opstår som regel, fordi det yderste lag af din hud (tip: hvis du vil lyde smart, kan du kalde det epidermis) nedbrydes, hvorved din huds naturlige barriere brydes.

Hvis du oplever udslet og er i tvivl om, hvorvidt det er eksem eller bare et “almindeligt” udslet (altså forårsaget af noget andet end eksem), kan det være en god idé at holde øje med, hvornår du oplever den særligt tørre hud og kløe, da eksem typisk blusser op i vintermånederne. 

Du kan også holde øje med, hvor på kroppen dine udslet kommer, da eksem typisk vil blusse op (og brede sig ud) forskellige steder på din krop afhængig af, hvor gammel du er. Så, hvis du er teengager eller voksen, kan du have eksem på mere eller mindre alle dele af kroppen (super nice), men hold særligt øje med dit ansigt, din hals og rundt om øjnene. 

Ujævn hudtone

En smooth og jævn hudtone er sikkert øverst på listen over, hvordan en drømmehud ser ud for rigtig mange mennesker. Og vi forstår det godt. Virkeligheden er dog bare, at vores hud dagligt udsættes for et hav af eksterne og interne faktorer, der gør, at ujævn hudtone faktisk er noget, som rigtig mange oplever. Æv. 

Ujævn hudtone er et resultat af flere forskellige ting, der påvirker vores pigmentering i huden. Så når du hører folk snakke om hyperpigmentering, solpletter eller leverpletter - så er det alt sammen en form for ujævn hudtone. Psoriasis

Hvordan ser psoriasis ud - psoriasis illustration

Psoriasis er, meget lig eksem, en hudsygdom, der viser sig i form af tør, rød, flagende og kløende hud.

Selvom den præcise årsag til psoriasis er ukendt, ved vi dog så meget, at både genetik og miljømæssige faktorer spiller en rolle, når det handler om, hvem der har risiko for at udvikle psoriasis. 

Psoriasis er en immun-relateret sygdom, hvilket betyder at hele processen faktisk starter indefra - fra dit immunsystem. Der er en meget mere science-agtig forklaring på det, så for at holde det simpelt, springer vi direkte videre til “hvad-Søren-kan-jeg-egentlig-gøre-ved-det?”-delen:

Der er flere ting, du kan gøre for at holde psoriasis i skak. Og fugtighedscreme er første skridt på vejen! Sørg for at holde huden velhydreret, så den er fleksibel og blød, så du undgår de her tørre, kløende pletter. I mange tilfælde vil fugtighedscreme være et godt proaktivt tiltag, men det vil ofte være nødvendigt at følge op med enten steriodcremer eller endda medicin. Hvis det er tilfældet, bør du tale videre med din læge. 
Tidlige tegn på aldring

Alder kan være et følsomt emne for mange. Og derfor også rigtig irriterende, hvis du skal mindes om det, hver gang du ser dig selv i spejlet på grund af tidlige tegn på aldring. Og så endda hvis det sker meget tidligere, end du lige havde planlagt. 

Aldring ses ofte i huden ved fine linjer og rynker, mørke og røde pletter (også kaldet hyperpigmentering), og løs samt dehydreret hud. 

Normalt ser vi tegn på aldring, når vi rammer 30’erne (aaaalt for tidligt). Tidlige tegn på aldring sker så bare... endnu tidligere. 

Og selvom det sker for os alle før eller siden, så er der alligevel en del faktorer rundt om os, der påvirker hvor hurtigt det sker - som for eksempel sol og rygning. 

Sorte hudorme

Hvad er sorte hudorme? Illustration af sorte hudorme

Sorte hudorme er noget som mange af vores NØIE-brugere døjer med, og det er en meget almindelig hududfordring. 

De gør som udgangspunkt ikke ondt, men de er super irriterende alene af den grund, at de er sorte, og derfor kan være meget synlige. 

Så... hvorfor får vi sorte hudorme? 

Det gør vi, når vores små hårsække i ansigtet tilstoppes af olie og snavs. Det betyder også, at nogle mennesker har større sandsynlighed for at opleve sorte hudorme, da, som vi snakkede om oppe i akne-afsnittet, nogle mennesker bare producerer mere olie og fedt i huden end andre. 

Heldigvis kan en god hudpleje rutine (vi anbefaler regelmæssig eksfoliering i kampen mod sorte hudorme) hjælpe dig på vej. 

Rosacea

Rosacea… endnu en kronisk hudsygdom. Men i modsætning til eksem og psoriasis er rosacea ikke nødvendigvis et kløe-helvede. I stedet vil man med rosacea ofte opleve rødme i store dele af ansigtet, og hvad man kalder “spider veins” (fordi de bittesmå blodårer i ansigtet bliver synlige og ligner edderkoppespind). 

Rosacea er relativt almindeligt og rammer omkring 10% af folk med lys hud. Men selvom mange mennesker døjer med det, er det stadig lidt af et mysterie, når det kommer til spørgsmålet om, hvorfor vi får det. 

Den gode nyhed er til gengæld, at du kan holde øje med, hvad der udløser din rosacea og derved forhåbentlig afhjælpe kommende udbrud. Den dårlige nyhed er jo så bare, at du skal stoppe med at gøre de ting - og det kan for eksempel være at opholde dig for meget i solen, spise stærk mad, drikke alkohol, opholde dig i ekstreme temperaturer, spise varm mad og listen fortsætter…. 

Hudpleje der faktisk virker.

En ny tilgang til hudpleje:
En der er smart, ærlig
og vigtigst af alt - omsorgsfuld.